Programmering for novisen

Er du interessert i datamaskiner? Liker du å spille dataspill? Da er kanskje programmering noe for deg. Både programmering og koding, det å taste kodene inn i et dataprogram, krever en viss grad av forståelse for algoritmer. Er du utstyrt med god logisk sans vil du derfor ha et godt utgangspunkt for å begynne å lære deg programmering fra bunnen av.

En programmerer lager, tester og feilsøker kildekodene til dataprogrammene, og oversetter på denne måten vårt menneskelige språk til et programmeringsspråk som datamaskinene kan forstå. Å designe et dataprogram høres for mange veldig avansert ut, men er faktisk enklere enn du kanskje tror. Det er forholdsvis lett å lære å programmere små programmer og apper, som for eksempel et eget dataspill.

Hvordan komme i gang?

Det er imidlertid mye å sette seg inn i før du kan begynne på programmeringsreisen i datauniverset. Det er mye informasjon på nettet, men mesteparten er på engelsk. Gode språkkunnskaper er derfor en fordel hvis du vil begynne med programmering. Det er heller ikke lett å vite hvordan du kan navigere deg fram til god og riktig informasjon i teknologi-jungelen.

Et godt sted å begynne er gjennom å lære seg et programmeringsspråk, for eksempel det tekstbaserte og objektorienterte programmeringsspråket Python. Dette er et godt verktøy både for de som er helt nye, men også for mer erfarne utviklere. Andre gode alternativer er HTML eller CSS, som teknisk sett ikke er programmeringsspråk, men som likevel er nyttige for å lage enkle nettsider.

JavaScript

Med litt grunnleggende kunnskaper om HTML og CSS har du kommet langt på vei mot å kunne publisere egne nettsider. Når du mestrer dette kan du eventuelt gå videre til å lære JavaScript, som av mange blir sett på som et relativt enkelt programmeringsspråk. Måten språket er bygget opp på gjør at syntaks, eller hvordan du skriver koden, er lett å lese.

Enten du begynner med JavaScript, Python eller et av de andre programmeringsspråkene, så har du kommet langt etter å ha satt deg inn i språkets grunnleggende egenskaper. Har du først lært ett språk, så er det ikke så vanskelig å lære flere. De er ofte overraskende like, om enn med litt andre navn og med noe ulike skrivemåter.

Nyttige ressurser

Både bøker og nettsider er gode ressurser når det kommer til å lære programmering fra bunnen av. Eloquent JavaScript er en god og mye lest bok om JavaScript, som dessuten ligger tilgjengelig på internett. Vil du heller lære deg Python kan du for eksempel begynne med boka Automate the Boring Stuff. Denne kan også leses gratis på nettet.

Det vrimler av nettsider som gir deg gratis nettlæringskurs i programmering, men ikke alle er like gode. Det gjelder å være litt kritisk til kilden, men det finnes videoer av god kvalitet, for eksempel fra forelesere ved norske høgskoler og universiteter. YouTube-kanaler er også gull verdt, bare husk på at innholdet du finner på nett ikke alltid er like oppdatert.

Lag ditt eget spill

Du blir aldri ferdig utlært som programmerer, det kommer alltid ny teknologi du må oppdateres på. Ett sted må du uansett begynne: Den beste måten å lære på er ofte gjennom «Learning by doing», det vil si ved å lage noe selv. Du kan for eksempel prøve å lage ditt eget spill, et nettsted, eller kanskje en app. Vi garanterer at mestringsfølelsen vil bli enorm.

Veien videre

Kanskje er du fornøyd med å være i besittelse av noen basiskunnskaper om HTML og JavaScript, eller kanskje ønsker du å gå et skritt videre på programmeringsveien etter at du har lært deg programmering for nybegynnere. Uansett hva du velger, er veien videre mye enklere med noe grunnleggende kunnskap i bunnen, enten du vil jobbe videre med nettsider, apper eller databehandling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *