Lær programmering på egen hånd

Programmering kan brukes til så mangt og er helt essensielt for ting og tang i det daglige, som for eksempel apper på mobilen. Enten du leser dette på en datamaskin eller en mobiltelefon, så er den enheten du leser det på bygd opp av både komponenter og ulike programmer.

Du vet kanskje ikke at det å leve som vi gjør i dagens tekniske samfunn ikke hadde vært mulig uten dem som har programmert enten TV-en, appen til telefonen eller til og med kasseapparatet i nærmeste kolonialbutikk. Kanskje akkurat du ønsker å lære deg programmering og ser etter tips? Du må begynne et sted, som for eksempel med våre tips.

Tålmodighet for språk

Det finnes flere måter å lære seg programmering på egen hånd på, men det viktigste å huske er at du må ha tålmodighet. Programmering er neppe det letteste du har gjort i livet ditt, og det kan hende det tar litt tid før det kommer på plass. Men du må vite allerede nå at det er verdt det. Du må også huske på å sette av seg tid for å lære. Litt tid hver dag vil hjelpe deg å lære mer enn du tror. Programmering og koding er et eget språk, og det å lære seg spansk på ungdomsskolen tok også tid og var ikke det letteste du har gjort.

  • Tålmodighet
  • Tid
  • Språk

Hvilket språk skal du lære?

Det som er greit å vite er at det finnes flere typer språk innenfor koding og programmering. Et av språkene vi har kalles for Python. Python er for mange et av de letteste programmeringsspråkene å begynne med. Men for noen kan Python være som latin, og de kan kanskje forstå seg bedre på et annet språk som for eksempel Javascript eller Java. Javascript er kanskje ikke et ukjent ord for deg ettersom «Java» ofte benyttes på din datamaskin. Hvis du selv ønsker å lære deg programmering anbefaler vi deg at du tar en titt på disse to språkene og finner ut hva som er lettest for deg.

  1. Python
  2. Javascript
  3. Java

Motivasjon og hjelp

Når du først har valgt et språk å lære, er det lurt å sette seg inn i hva du kan gjøre med disse forskjellige programmeringsspråkene. Dette kan du lett lese deg opp på. Begynn gjerne i det små, og lag enkel og grunnleggende kode før du avanserer. Selv om du ikke vet hva du skal programmere, så er det bare å begynne. Når du først har begynt kan det være gøy å fortsette. Mulighetene foran skjermen er så mange, og du innser alle mulighetene dine når du først sitter der. I begynnelsen skriver du kanskje bare «hello world», men til slutt ender du kanskje opp med å programmere større spill eller apper.

Noen ganger kan du miste motivasjonen din til å arbeide, men slik er det. Ikke begynn for hardt eller ha for høye ambisjoner, da er det lett å gi opp hvis du ikke får det til. Hvis du ikke lenger får til det du vil, så kan det være lurt å ta seg en tur innom YouTube. Her finnes det mange korte klipp som forklarer lett og grunnleggende hvordan du programmerer med ulike språk. Kanskje du da også får masse motivasjon til å kunne arbeide videre. Det er ikke hundre prosent sikkert at en video på YouTube kan lære deg alt du vil, men da må du bare prøve og prøve til du slutt klarer det.

Spørsmål og svar

Når jeg programmerer er det ofte en feilkode og det kommer ikke ut slik som jeg ønsker det skulle være, hva gjør jeg?

Dette er noe de aller fleste opplever fra tid til annen. Hvis du leter rundt på internett, men ikke finner en fasit på det du gjør, anbefaler vi at du leser gjennom feilkoden din grundig og prøver på nytt. Dette kan sammenlignes med å sykle – ofte kan du falle, men da må du bare reise deg opp og fortsette å prøve. Til slutt vil du klare det.

Jeg kjenner andre som får til dette med en gang, men jeg har problemer og får hyppigere feilmeldinger enn dem. Hva kan jeg gjøre annerledes?

Det er ingen skam å ikke få programmering til med en gang. Et helt nytt språk er ikke lett å lære. Det du kan gjøre er å snakke med dem du kjenner som får dette til, og kanskje de kan gi deg tips.

Jeg liker å programmere, men hva skal jeg gjøre når jeg ikke lenger har motivasjon?

Det kan føles ut som du kan gå tom for ting å programmere, men vi lover deg at du vil finne mye inspirasjon på nett. Prøv også å bevege deg utenfor komfortsonen innimellom – kanskje du kan finne et nytt interesseområde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *