Lær mer om Java og Javascript

Det er lett å bli forvirret når det gjelder Java og Javascript. Navnene deler åpenbart særdeles store likheter, men når det gjelder selve språkene er det ikke mye som knytter dem sammen med tanke på funksjoner og bruksområder. Det finnes ellers ingen relasjon mellom Java og Javascript. I denne artikkelen skal vi ta for oss begge språkenes historie og funksjon.

Javascript kjennetegnes i stor grad av hvor ofte språket brukes i relasjon til nettlesere og nettsider. Disse bruksområdene gjorde Javascript til en veldig viktig del av internett fra tidlig av. Java, på en annen side, er kjent for å ha et mye bredere spenn av bruksområder, og blir ofte brukt på plattformer som iOS, Android, videospill og mye mer.

Javascript

Javascript kjennetegnes i stor grad av å kun basere seg på tekst, komplett i nettleseren. Språket kan spore sin historie langt tilbake i tid, faktisk helt tilbake til de aller tidligste dagene i internetts historie. Javascript har sine røtter i en tid hvor bransjens landskap i stor grad var dominert av to nettlesere, nemlig Internet Explorer og Netscape Navigator.

En utvikler ved navn Brendan Eich, som var ansatt ved Netscape i dette tidsrommet, klarte å utvikle grunnlaget for Javascript på så lite som bare 10 dager. Eich utviklet et språk som kunne fortelle maskinen hvordan den skal samhandle med brukeren ut fra brukerens egne handlinger. Dette språket ble integrert direkte inn i Netscape Navigator, og ble senere kjent som Javascript.

Java

Java er også et språk som kan spore sin historie tilbake til det tidlige 90-tallet, da internetts utvikling fortsatt var i sine tidligere faser. Utviklingen av Java begynte først allerede i 1991, da det var planlagt at teknologien skulle benyttes for å lage interaktivt fjernsyn. Det viste seg etter hvert at teknologien var altfor avansert for dette på den tiden.

Java tok form for fullt i 1995, og den første offentlige implementeringen av Java-kode ble lansert i 1996 av Sun Microsystems. Sun Microsystems var arbeidsplassen til James Gosling, oppfinneren av Java. Siden den gang har Java vokst seg til å bli en av de aller største språkene i bransjen, med så mye som ni millioner brukere over hele verden.

Forskjeller og bruksområder

Det finnes noen likheter mellom Java og Javascript, om vi ser bort fra likhetene i navnene. Den største likheten er sannsynligvis det faktum at begge språkene opererer ut fra syntaks som minner om C-språket. Språkene er også like i og med at de begge ofte brukes i sammenheng med web-baserte applikasjoner, men ellers er det få likheter mellom de to.

Javascript skiller seg fra Java i og med at det har betraktelig mer avslappet syntaks og regler for koden som skrives. Den aller største forskjellen er sannsynligvis det faktum at Javascript kun fungerer i nettleseren, mens Java kan fungere på nærmest hvilken som helst plattform. Dette er grunnen til at Java sitt motto alltid har vært WORA – Write Once, Run Anywhere.

Javascript på nettsider

Det faktum at Javascript er fullstendig integrert i nettleseren, og bruker veldig lite minne, gjør det til et perfekt verktøy for utvikling av nettsider. Javascript implementerer HTML inn i sitt innhold, og av denne grunn utgjør Javascript, sammen med HTML og CSS, de aller største språkene innen programmering når det kommer til det å skulle bygge og utforme nettsider.

Hvilket språk bør du lære?

Om du har ambisjoner om å lære deg å programmere, kan det virke som om det vil være veldig vanskelig å velge mellom å lære seg Java eller Javascript. Det er ingen tvil om at begge språkene er gode å kunne. Erfarne programmerere sier ofte at det lønner seg å lære begge to tidlig, da begge har stor nytte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *