Hva skal til for å få jobb innen programmering?

De fleste jobber innen programmering krever en viss grad av formelle kvalifikasjoner. Det er ikke mange som er så talentfulle at de blir headhuntet rett fra skolebenken på videregående, selv om det finnes enkelte unntak som av og til dukker opp som en solskinnshistorie i avisen.

De fleste av oss må likevel belage oss på å ta noen år med høyere utdanning, og det er også noen personlige egenskaper som gjør at noen egner seg bedre som programmerere enn andre. En sterk interesse for datamaskiner og programmering er også nødvendig, da dette sjelden er et yrke du ramler inn i uten å vite hva du holder på med.

  • Relevant utdanning
  • Personlige egenskaper
  • Sterk interesse for programmering

Utdanning

Det er ingen studiespesialiserende linjer på videregående skole som fører deg direkte mot en jobb som programmerer, men både IKT, medier og kommunikasjon vil gi deg noen grunnleggende datakunnskaper å bygge videre på. Det er ikke påkrevd med utdanning fra høgskole eller universitet for å jobbe med IT, men det er likevel en innlysende fordel. En solid utdannelse vil gi deg et fortrinn når du skal konkurrere med andre arbeidssøkere på jobbmarkedet, men det er likevel mulig å få jobb innen programmering hvis du er selvlært og kan vise til relevant yrkeserfaring. Gode referanser som kan gå god for kunnskapene dine er i så fall ingen ulempe.

Det er ingen fast fremgangsmåte for å bli programmerer, men snarere et sammensurium av ulike utdanningsveier som alle kan føre fram til det samme målet. Hvis du ikke har generell studiekompetanse kan du likevel ta datateknikk på fagskole, og på denne måten oppnå fagbrev. Søker du på Utdanning.no med stikkordet «programmering», vil du få opp en rekke spennende studier innenfor områdene datateknologi og informasjonsteknologi. Dataspill er en lidenskap for mange norske ungdommer, og det er flere av disse som ønsker å utdanne seg til å kunne jobbe med det som er deres største interesse. Spillprogrammering er derfor en egen studieretning ved flere utdanningsinstitusjoner i Norge.

Personlige egenskaper

Å være programmerer er et utrolig allsidig yrke, og du kan derfor jobbe med vidt forskjellige retninger innenfor IT og databehandling når du først har lært deg de grunnleggende kunnskapene du trenger. Noen viktige personlige egenskaper bør du likevel ha hvis du ønsker en karriere innenfor programmering. Enten du er interessert i å jobbe med spillutvikling, apper, nettsider, databehandling eller kunstig intelligens, så må du være interessert i teknologi. Du må også være villig til å bruke mye tid på å følge med på hva som skjer på teknologifronten da den stadig er i utvikling. Du må derfor være lærevillig, nysgjerrig og innstilt på å utforske nye ting.

Som programmerer bør du også ha god logisk sans, og en evne til å løse likninger og ulike logiske problemstillinger. En analytisk og rasjonell væremåte vil være en fordel i yrket, og en god programmerer må kunne jobbe strukturert, målrettet og planmessig. Det er mange elementer som må være på plass i et velfungerende dataprogram, så det er også viktig å ha øye for detaljer og unngå slurvefeil. Selv om noen programmerere i hovedsak jobber med å utvikle systemer og programmer foran en dataskjerm, så blir gode kommunikasjonsevner stadig viktigere i dagens samfunn. Dette gjelder både for samhandling med kollegaer og kunder.

Lønn

Vi er alle opptatt av lønna vi mottar for den jobben vi utfører. Programmerere er ikke noe unntak, selv om programmering for mange også er en hobby og en lidenskap. Som programmerer kan du forvente å få en årslønn som varierer etter hvilken bransje du jobber i, og hvilken bedrift du arbeider for. Privat sektor betaler ofte bedre enn offentlig sektor. Hvilke formelle kvalifikasjoner du har er selvsagt også av betydning, og har du flere års høyere utdanning bør du kunne forvente at dette spiller inn på lønnsnivået. Som programmerer kan du uansett ha gode forhåpninger om å få en årslønn som ligger greit over medianlønnen til den gjennomsnittlige nordmann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *